Hírek
Galéria
Hírlevél
Fórum
Hasznos linkek
HAFF Diploma
HAFF-xxx
Letöltés
2010. augusztus 5.
Lezajlott aktiválás - HA FF 008
2010. április 2-4. -- HG8WFF kitelepülése a Körös-Maros Nemzeti Parkba, avagy a HA FF-008-as körzet aktivizálása…

Még 2009 decemberében terveztük a Vésztő-Mágori tájvédelmi területre való kitelepülést, miután HA8LKM Gábor megkérte a HG8WFF hívójelet, és az általa megszokott módon, kis QRP berendezésével kitelepülve elsőként aktivizálta a HAFF-008-as körzetet. Látva Gábor eredményes QRP kitelepülését mi is kedvet kaptunk hozzá.

Karácsony környékén lelkesen terveztük, hogy kimegyünk rádiózni a nemzeti park területére, de az időjárás és a csapat tagjainak különböző elfoglaltságai miatt csúszott az időpont. Az elszántság megvolt mindenkiben, hiszen már jól ismertük a környezetet, ugyanis a HG8SDS kitelepülések is innen zajlottak a korábbi években: a mágori dombról.

Április elsején kaptam egy telefont a Vésztői amatőröktől, hogy húsvét hétvégére tervezik, a kitelepülést. Visszakérdeztem, hogy „ugye ez nem áprilisi tréfa? :-) Nem, nem az volt, így rögtön igent mondtam rá!

Egyeztettük a részleteket. A főszervező és kapcsolattartó személy a csapat és a Nemzeti park vezetősége között HA8LLS Imi volt. Csütörtökön érkeztem Mezőberénybe, HA8WO Andráshoz és elkezdtük összeszedni a technikát, ami KENWOOD TS-690SAT, El-Key, Home-Made 500W-os végerősitő, földelések, antenna huzalok, kábelek és előre bepácolt sertés tarjából állt.

Pénteken indultunk Vésztőre HA8PH Tibihez, összeszedni a maradék felszerelést, kitolható antenna oszlop, hosszabbítók, elosztók, majd elindultunk Vésztő-Mágorra ahol már várt minket HA8LLS Imi a Holt Körös partján álló, barátságos nádfedeles, szépen bebútorozott kis házikóban. Itt 5-6 ember kényelemesen elfér, és mint kiderült, elsőként vehettünk használatba. Annak már kevésbé örültünk, hogy épp a ház fölött halad egy 20KV-os légvezeték, ami igen megnehezítette az életünket. Hamar hozzáfogtunk az antennák telepítéséhez, elsőként a teleszkópos antenna tartóoszlopot telepítettük. Estére megérkezett HA8BT Jóska is, és így már gyorsabban haladtunk az antennák elhelyezésével. A lehetőségekhez igazodva egy 80/40 és egy 30/20 m-es párhuzamos dipólt húztunk fel. Kis csipkedés toldás után beállítottuk a helyes rezonanciákat, illesztéseket. Már javában sötét volt, mire kész lettünk.

Az adószoba is összeállt, ami két KENWOOD készülékből TS-690SAT, és TS-850SAT-ból valamint házi készítésű 500W-os lineár végfokból állt.

Hamar betöltöttük az UCXLOG-ba a HG8WFF log file-t és elhangzott az első CQ 3,5MHz CW-ben, kellemes volt tapasztalni, hogy nincs is akkora elektromos zavarunk, mint azt gondoltuk és a TS-690S zajvágója tette is a dolgát, szépen kivágta azt. Hamar szép nagy pileup keletkezett, és nagyon élveztük a 230QSO-t, 2 óra alatt. Kisebb műszaki problémákkal fűszerezve, melyeket végül megoldottuk szépen szaporodtak a QSO-k a logban. HA8PH Tibi folytatta 7MHz SSB-n, én pedig aludni mentem, majd hajnalban 7MHz CW-n kezdtem újra a rádiózást. HA8BT Jóska váltott reggel. Igyekeztünk folyamatosan rádiózni, de ez sajnos nem mindig ment könnyen. Reggel megérkezett az új barátunk Murphi személyében, és ezt úgy hozta tudomásunkra, hogy tönkrement a végfok nagyfeszültségű tápegysége, de ezzel nem ért véget a tevékenysége! :-)

HA8BT Jóska felkiált QSO-zás közben, hogy épp a HA0HW Lacival váltott riportot 7MHz CW-n majd, jókora meglepetésünkre, pár óra elteltével kopogat a kis házunk ablakán HA0IV Lajossal. Látogatásuknak nagyon örültünk. Épp HA8AL Pistával QSO-ztam, és ahogy megtudta, hogy vendégeink vannak, ő is hamarosan megjelent a QTH-n. Picit szüneteltetve a rádiózást beszélgettünk Lacival, Lajossal közös fotózkodás, és már indultak is haza, hogy az ünnepi ebédet le ne késsék. Laci meglepett minket egy táska sörrel, amit ezúton is köszönünk neki!!! „elfogyott !!! :-)

Délután megérkezett HA8JV Pali, átadtam neki a billentyűt, lejött 14-ről 10MHz-re és pár CQ után beindult a „big pile-up”. Órákig ezen a sávon voltunk, sokan hívtak minket. Sajnos nagyon nagy volt az elektromos zavarunk, ami megnehezítette a vételt.

Úgy 4-5 óra körül járt az idő, amikor kezdtünk megéhezni, és lementünk a tűzrakó helyhez. HA8PH Tibivel gyorsan tüzet raktunk, és szalonnát sütöttünk, majd csatlakozott hozzánk HA8BT Jóska, HA8LLS Imi is,… Valószínűleg a kellemes tavaszi időben az illatok is jól terjedtek. Hi

Miután elfogyott a sült szalonna, HA8WO András, és HA8BT Jóska hozzáfogtak a csütörtökön bepácolt húsok sütögetéséhez, ami a parázsra helyezett rácson szenzációsan sikerült. Mindeközben fogytak a sörök is. :-)

Késő estig beszélgettünk, a parazsunk is kialudt, de a biztonság kedvéért le is locsoltuk a tűzhelyet egy vödör vízzel, majd visszatértünk a házikónkba, és újra rádiózni kezdtünk. Sajnos épp erre a hétvégére esett az SPDX verseny, ezért nehéz volt a klasszikus sávokban szabad frekit találni, így 10MHz-re mentem. Éjjel leváltott HA8BT Jóska én pedig aludni tértem, majd hajnalban keltem, hátha lesz egy jó kis „USA répa”. Hát nem volt. Alig néhány DX QSO került a logba. A nap már felkelőben volt, amikor HA8JV Pali leváltott, és reggelig rádiózott. A reggeli hideg kávém után, magyarokkal QSO-tam 80m SSB-n, meglepően nagy volt az aktivitás. Napközben próbálkoztam 18, 21, 28MHz-en is, de kevés sikerrel. A terjedés sem volt kedvező számunkra, és nagy aktivitást sem tapasztaltunk.

Vasárnap délelőtt meglátogatott minket HA8IC Imre a Vésztői Rádióklub elnöke.

Murphy ismét akcióba lépett, tönkre ment a TS-690S tápjában az egyenirányító, sebaj van másik…

Napközben meglátogattuk a Helyi Múzeumot, majd lassan elkezdtünk pakolászni, ebéd utánra pedig tönkrement a tartalék tápegységünk is, így elkezdtünk lebontani az antennákat.

Cseppet sem letörve a technikai problémáktól, picit fáradtan de elégedetten utaztunk haza. A logba végezetül 1389 QSO került.

A parkot mindenkinek ajánljuk akár rádiós akár családi kirándulások alkalmából, gyönyörű barátságos környezet.

 

Ezúton is megköszönjük a Körös-Maros Nemzeti Park vezetőinek a toleráns és szívélyes segítségét, valamint HA0HW, HA8LKM, HA8LLS szervezését.

Mindenkinek köszönjük a QSO-kat, a QSL lapokat HA8MT-n keresztül várjuk.

Az összeköttetéseket feltöltöttük a WFF honlapján található on-line logba.

Csapat tagjai : HA8LLS, HA8PH, HA8JV, HA8BT, HA8WO, HA8JV és végül jómagam HA8LNN


73/44 HG8WFF HAFF-008

HA8LNN - Zoli