Hírek
Galéria
Hírlevél
Fórum
Hasznos linkek
HAFF Diploma
HAFF-xxx
Letöltés
22 October 2011
Lezajlott aktiválás: HAFF 010
Tihany, Balaton-felvidéki Nemzeti Park - október 15 és 22.
v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Légvonalban csak pár kilométer itthonról a rengeteg csodálatos látnivalóval váró Tihany, egyszer télen a befagyott Balaton jegén átsétálva gyalog is meglátogattuk, de most, kihasználva, hogy még óránként (igaz, jó drágán..) jár a komp is, autóval mentünk át.

Először a félsziget nyugati oldalán próbáltunk egy magasan fekvő, megközelíthető QTH-t találni, de mivel nem találtunk, végül a félsziget belsejében, de a Balaton szintjénél magasabban fekvő Belső-tó közelében táboroztunk le.

Az időjárás kedvező volt, szép napos őszi időben tudtunk egész nap rádiózni és kirándulni is.

17, 20 és 30 méteres sávokon dolgoztam, kizárólag távíróban, a mintegy háromórás aktivitás alatt 150 QSO került a naplóba. 20 méteren kicsit nehéz volt az éppen aktuális hétvégi verseny miatt érvényesülni, szerencse, hogy vannak a versenymentes WARC sávok is...;)

 

A QSOzás két felvonása között beiktattunk egy szép kirándulást is, a félsziget legérdekesebb látnivalóin végigvezető Lóczy Lajos gejzír-tanösvény egy részét jártuk végig. A tanösvény teljes hossza mintegy 18km hosszú, a fennmaradó részek bejárása már előrevetítette egy újabb látogatás tervét...

  

Tihanyt csak ajánlani tudom kiránduló célpontként, akár a rádiózástól függetlenül is, csodás természeti szépségek, rendkívül érdekes geológiai képződmények, jól kiépített turistautak várják az ide látogatót.
Eltelt egy hét, szombaton ismét (talán idén utoljára) csodálatos enyhe időnk volt, így ismét felkerekedtünk Tihany felé, újabb QSOk és látnivalók reményében.
Most korábban érkeztünk és túrával indítottuk a napot. Az Apáti templomromtól indultunk és az Apáti-hegy, Nyereg-hegy, Csúcs-hegy, Kiserdő-tető útvonalat jártuk végig, a látnivalók, az időjárás és a szép őszi színek talán még a múltkoriakat is felülmúlták. Ízelítőül és kedvcsinálóként néhány kép:

A túrán elhasznált energiát a Belső-tó melletti Családi szabadidőpark büféjében pótoltuk, majd visszamentünk a múltkor már jól bevált QTH-ra.

Az aktivitás alapvetően most is a 17, 20 és 30 méteres sávokon zajlott, de a jó terjedést kihasználva, 12m-en is dolgoztam, itt zömében csak USA állomások jöttek, nekik valószínűleg inkább az új prefix volt vonzó, mivel náluk a WFF program nem túlságosan ismert/népszerű. Este felé 40 méterre is lementem, sajnos az antennát csak a sáv tetején sikerült használhatóvá tenni, ezért nagy bánatomra kénytelen voltam fóniában dolgozni...a közönség mindenesetre, úgy tűnt, hálás volt, sokan hívtak. Jó néhány HA állomás is került ezalkalommal a LOG-ba.

A szép tanösvénynek még mindig maradt egy ismeretlen szakasza, így valószínű, visszatérünk még!

 A túrák előkészítéséhez sok hasznos információt találtam az alábbi helyeken:

 ·         Balaton-felvidéki Nemzeti Park
http://www.bfnp.hu
http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tihanyi_felsziget

 ·         Tanösvény
http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tihanyi_felsziget_tanosvenye

Tihany informácós füzet, igen színvonalas színes kiadvány, letölthető is
http://tihany.hu/docs/Tihany.pdf

Technika, mindkét alkalommal:

ICOM IC-7000 (50W), Outbacker Perth+ vertikál

73 es 44

Péter HG44FF

HA3AUI - Péter